18 april 2007

The curious incident of the dog in the night-time av Mark Haddon

The curious incident of the dog in the night-time inhandlades på Newark för att jag skulle bli av med mina sista dollarsedlar. Det var med andra ord något av ett impulsköp och berodde på att jag kom ihåg titeln från 1001 böcker att läsa innan du dör och det faktum att bokens grafiska form är tilltalande. Som tur är blev jag inte det minsta besviken!

Stilgreppet Haddon använder sig av är ett mordmysterium - där pudeln Wellington är offret - skriven av en autistisk tonårspojke, Christopher. Han förstår inte abstrakta begrepp eller känslor och ogillar skarpt färgerna gult och brunt samt att någon rör vid honom. Han har fotografiskt minne och är djupt fascinerad av mönster och kartor, något som avspeglas i att boken innehåller många infogade skisser. Christophers familjeliv är i upplösningstillstånd, med det är ingenting han kan relatera till själv - och det är just den oförmågan som ger historien liv.

Eftersom det inte är berättelsen i sig utan formen som gör boken intressant är tipset läs om du tyckte stilgreppet lät spännande och är något som du skulle uppskatta.

Andra bloggar om: , ,