01 mars 2007

Putins Ryssland av Anna Politkovskaja

Det här är en bok om Ryssland under 2000-talet. Politkovskaja skriver nutidshistoria genom starka personskildringar. Huvudingredienser är president Putin, armén, krigen i Tjetjenien, korruption och rättslöshet. Högintressant är såklart även skildringarna från gisslantagningarna på Dubrovkateatern och i Beslan.

Mest tänkvärt är skildringarna av hur det är att vara tjetjen i Ryssland idag - hur det är att vara lägt på hackordningen i ett samhälle där rättsstaten finns endast på papper, för dem som betalar bäst, och alla de vardagshjältar som försöker hålla på reglerna manövreras ut. Bland annat skildrar hon ett föräldramöte där en hatisk stämning piskas upp, en sjuårig tjetjensk pojke beskylls för det mesta och klasskamraternas föräldrar vill han skall sluta i skolan "så att våra barn inte lär sig fula saker av en eventuellt blivande terrorist". Det är inte på långt när det värsta övergrepp som skildras i boken, men en skrämmande bild. När redan små barn stämplas som fiender är vägen till katastrof inte lång.

En mycket läsvärd bok som på ett levande sätt skildrar ett samhälle där demokratin är i upplösningstillstånd.

Andra bloggar om: , ,

8 Comments:

Blogger Johannes said...

Hon var grym, Politkovskaja. En förebild på alla sätt och vis. Jobbigt att ha rätt när staten har fel...

11:17 em  
Anonymous Anonym said...

Hej Mia!

Vill bara säga att du är utmanad. om du vill såklart...

9:18 em  
Blogger MiA said...

Slarvat med att svara:

Johannes: Civilkurage + berättartalang, helt underbar kombination.

Maria: Jag hoppar över utmaningen, men tack ändå, kul att du tänkte på mig.

10:23 em  
Anonymous Anonym said...

Var inte så lättrogen. Man måste inte tro varje politkovskaja som skriver skit om Ryssland. Skriver hon inte hur mycket pengar fick hon för den boken från västen, förresten?..

8:06 em  
Blogger MiA said...

Ryssunge:
Tycker inte att Politkovskaja divergerar värst mycket från tillförlitliga vetenskapliga analyser som exempelvis hos Freedomhouse:
http://www.freedomhouse.org/template.cfm?page=22&year=2006&country=7044.

11:33 em  
Anonymous Anonym said...

Att hon inte divergerar från freedomhouse är mycket naturligt.
Att freedomhouse gör tillförlitliga vetenskapliga analyser är en stor fråga..

5:33 em  
Blogger MiA said...

Ryssunge: Tänk, jag kunde nästan gissa ditt svar :). Vi har helt olika världsbild och jag tvivlar på att vi skulle kunna föra en meningsfull diskussion på temat.

10:21 em  
Anonymous Anonym said...

Tänk på att Rysslands bild i din världsbild är mycket ensidig och följaktligen oobjektiv tack vare den informationen du får. Många svenskar som bor här förstår det förresten..
Allt gott :)

9:19 fm  

Skicka en kommentar

<< Home