23 mars 2007

Nya Fröken Sverige

Numera är det uppenbarligen ett jobb att vara Fröken Sverige. Eller förlåt: Nya Fröken Sverige. Nya Fröken Sverige skall representera inte bara Sverige utan även alla unga svenska kvinnor. Visst är det underbart att rekryteringsprocessen nu är igång så att kollektivet unga svenska kvinnor äntligen får en representant. Nya Fröken Sverige fyller verkligen ett tomrum.

I jobbannonsen kan man läsa:
Rekryteringen har fått ett helt nytt format som skall visa att kompetens, empati och kvinnlig drivkraft är egenskaper som skapar möjligheter och framtidstro.


Vad underbart det är att när utseendehetsen slog tillbaka på skönhetstävlingen satte man sig ner kring ritbordet och missade poängen. Om vi uppvärderar kvinnliga egenskaper och sedan hittar en Ny Fröken Sverige som har de egenskaper vi bestämmer att unga kvinnor bör ha är allting frid och fröjd igen. Eller inte.

De olika varianterna av tävlingen är ju inte pest och kolera - snarare pest och migrän. Problemet är att sjukdomsinsikt saknas. Hur tävlingen än utformas handlar den om hur man skall vara som kvinna, inte som individ. Att fokus inte är på att man skall vara blond och kunna bära upp en baddräkt utan på att en ung svensk kvinna bör vara duktig, vårdande och ha lite girlpower ändrar inte det faktum att det är laboration med begränsande stereotyper.

Du kan roa dig med att surfa runt på tävlingens hemsida. Hur mycket fokus än sägs ligga på egenskaper har jag svårt att se att baddräktstillverkaren som äger rättigheterna är ointresserad av hur Nya Fröken Sverige bär upp en baddräkt.

Andra bloggar om: ,

2 Comments:

Anonymous Anonym said...

Visst är det underbart med denna ironi. =)
Om det nu hade varit egenskaperna som hade varit avgörande för en sån här tävling så skulle den även vara tillgänglig för män. Jag kan sätta en stor peng på att nästa Fröken Sverige har en kropp som lika gärna kunde hamna på framsidan av Slitz.

Ha en go helg!

4:25 em  
Anonymous Anonym said...

Ni har ju missförstått hela poängen! Det är INTE så att Nya fröken Sverige ska vara en "ful" tjej, givetvis ska hon fortfarande se bra ut, men hon ska se bra ut OCH vara smart, vältalig mm.
Det är alltså ingen som sticker under stol med att hon ska se bra ut. Panos har slopat baddräktsmomentet trots att han själv är baddräktsdesigner. Klart ändå att Panos vill att hon ska kunna bära upp en baddräkt. Men om den tjej som vinner Nya Fröken Sverige tävlingen inte vill gå i baddräkt och tävla i Miss Universum så behöver hon inte det OCH hon blir anställd med lön i ett år och får arbeta med marknadsföring och resa. Nya Fröken Sverige tävlingen går alltså inte längre ut på att vara snygg utan nu är det både insidan och utsidan som räknas + att hon faktiskt får ett arbete.
Jag förstår inte vad det är som ni retar upp er så mycket på? Varför är det fult att vara snygg i Sverige???

7:59 em  

Skicka en kommentar

<< Home