21 mars 2007

Mer konsumentmakt

För att fortsätta på konsumentmaktsspåret: Haglöfs sovsäckar. Häromdagen blev jag nämligen förbryllad över varför man angav olika komforttemperatur för män och kvinnor. Enligt angivelse jag skymtade på en sovsäck i ett skyltfönster kunde män använda den vid lägre temperaturer än kvinnor utan att stryka med. Nästa dag gick jag in i friluftsaffären för att få reda på varför, samtidigt som Maria tog på sig att luska lite på vildmarksmässan. Vi fick båda liknande svar där försäljare/representanter slog fast att kvinnor fryser mer än män, det bara är så.

Det var ju inte riktigt tillfredställande svar så Maria startade en tråd på Forum för vetenskap och folkbildning medan jag e-postade Haglöfs. Min fråga till dem var helt enkelt vilka studier de baserar sig på - idag fick jag svar:

Hej
Vi testar isolationsförmågan på samtliga våra sovsäckar i enl med en europeisk norm som heter EN 13537. En norm som de flesta sovsäckstillverkare idag använder. Den normen fastställer tre tempgränser för varje testad sovsäck.

T extrem
T lim = komforttemp för män
T comf = komforttemp för kvinnor

Så vi har inte själva bestämt att kvinnor fryser lättare än män. Det vetenskapliga underlaget för normen är fastställd av European Norm och vi använder bara själva metodiken.Sen ska man inte glömma bort att temperaturgränser för sovsäckar endast är riktlinjer. Det finns stora individuella variationer både inom och mellan könen.

Med vänlig hälsning/ .....


För att få veta mer om det vetenskapliga underlaget måste man alltså vända sig till European Norm. Lite kul är "Så vi har inte själva bestämt att kvinnor fryser lättare än män". Smälter dock för de avslutande orden men undrar i mitt stilla sinne varför inte de som marknadsför produkten "på fältet" kan få ur sig att det är en riktlinje och att man såklart även bör beakta variationer inom kön. (Och det skulle ju inte vara helt fel om man på Haglöfs var insatta i vilka faktorer som i grund och botten spelar roll - med andra ord mekanismerna som nu generaliserats till kön. De marknadsför ju sig med att det ligger avancerad teknik bakom produkterna, det är inte så trovärdigt att kunna redogöra för vad den tekniken i stora drag går ut på.)

Men en guldstjärna för det snabba svaret!

Edit:

Här är information om EN 13573 (märk väl kommentaren att den inte är okontroversiell)

Intressant rapport på temat. Har bara hunnit skumma, men den problematiserar det faktum att det är svårt att basera en norm på en "standard person". Problematiserar med andra ord individuella skillander och norm, men trots det inte värst mycket problematiserande utifrån kön. På sid. 25 påpekas att i en studie som för en gångs skull baserades på både kvinnor och män var det förvånansvärt lite skillnad mellan kön - och menar det kan ha berott på urvalet av kvinnor. Min nyfikenhet väcks alltmer. Hur empiriskt underbyggd är egentligen könsskillnaden? I den här rapporten slår man bara fast att kön spelar roll - och när motstridiga fakta kommer upp gräver man inte djupare i det. Nu är det en populariserad text, så den mer väsentliga frågan är om någon grävt djupare?

Andra bloggar om: , , , ,

5 Comments:

Anonymous Anonym said...

Bra jobbat!

Ska ta reda på var European norm står för. Är det ok att länka till detta inlägg på vof? Annars kan jag bara klippa in själva svaret och skriva att det är en jag känner som mejlat och frågat!

12:33 fm  
Blogger MiA said...

Det är fritt fram att länka.

12:35 fm  
Blogger MiA said...

Googlade som synes fram vad European Norm är och hittade en bra genomgång som öppnar för många fler frågor!

Ser mig om några år sitta där med magistersuppsatsen "Gendering European Norms - a case study of EN 13537" ;).

1:12 fm  
Anonymous Anonym said...

Spännande. Åååå, vad mycket det finns att sätta tänderna i ;-)

Jag länkar!

3:38 em  
Anonymous Anonym said...

Läser man rapporten så står det ju att män producerar mer värme än kvinnor pga av metabolismen, vilket i sin tur förklarar varför det är skillnad mellan könen. Tack för en intressant blogg.
/Marcus

10:31 fm  

Skicka en kommentar

<< Home