17 mars 2007

Medborgarjournalistik i Finland

Via Merit Wager hittade jag det här uppslaget:

En komprometterande nyhet för finländska samlingspartiet (moderaterna) som rapporterats av de svenskspråkiga nyheterna i Finland, TV-nytt, tillskrivs medborgarjournalistik. Det var nämligen en privatperson som på sin mobilkamera fångade en samlingspartist med tveksamma uttalanden om invandrare, detta låg sedan till grund för nyhetsinslaget.

Men historien har levt vidare.

Materialet lades nämligen anonymt ut på Youtube:


Riksdagsmannen som figurerar gick till attack:
Helt vidrigt. Hennes uppenbara avsikt är att skada mig. Det får mig att vilja kräkas. (Källa)

För att bemöta kritiken kände den ditintills anonyma källan sig tvungen att gå ut med namn och bild - för att bevisa att hon inte kände frågeställaren på torgmötet samt att hon inte fått betalt för materialet. I den här artikeln från Hufvudstadsbladet återges innehållet i filmen och efterspelet.

Ibland känns Finland före - bejakandet av ny teknik och erkännandet av bloggosfär + medborgarjournalistik. Ministerbloggar skapar inte storm bland mediaeliten. Men samtidigt är "vi" så otroligt långt efter när det kommer till de grundläggande toleransfrågorna. Läs t.ex. vidare hos Merit Wager om sannfinländarnas kändiskandidater. Jag gillar ett rent personvalssystem samt att det inte finns någon %-spärr, men det här är tyvärr medaljens baksida.

Andra bloggar om: , ,
Trackback