23 november 2006

Never let me go av Kazuo Ishiguro

Never let me go är titeln även på den svenska översättningen av Kazuo Ishiguros bok. Berättarrösten vi med spänning följer är Kathy som beskriver sin uppväxt på en internatskolan Hailsham någonstans på engelska landsbygden. Det som direkt tar tag i en och gör boken svår att lägga ned är det som inte stämmer, märkliga små detaljer som är självklara för Kathy, detaljer vars bakgrund och sammanhang hon (mycket) sakta men säkert avslöjar.

Drivkraften i läsningen är att få veta hur allt hänger samman. Vad är Hailshamn för ett ställe egentligen? Varför är barnen/ungdomarna där? Varför är det så viktigt att de är kreativa; ritar, målar och skriver poesi? Varför har de nästan ingen kontakt med omvärlden? Varför är människor obekävma eller rädda i närheten av dem?

Tempot i boken är inte hisnande, men fungerar eftersom du bara måste få reda på sammanhanget innan du kan sluta läsa. Läsprocessen för mig gick från manisk till jaha var det inte mer än så till eftertanke: jäklar vad tragiskt och elegant ihopsnickrat. (Tror min mellanliggande reflektion att det var ganska simpelt beror på att jag är science fiction skadad.)

Sammanfattningsvis: Snyggt, fängslande och skrämmande. Helt klart en bok jag rekommenderar, speciellt om du är ute efter spänning men inte vill ha deckare eller thriller.

Andra bloggar om: , ,

ISBN: 9146215077, ISBN: 9789146215073