20 oktober 2006

Inte en fluga förnär av Slavenka Drakulic

Inte en fluga förnär - Krigsförbrytare inför rätta tar upp krigsförbrytartribunalen i Haag och är skriven av Slavenka Drakulic. När hon i slutet av boken knyter ihop påsen konstaterar hon:

I Kroatien hörde man ofta sägas att Haagtribunalen inte bara ställer ett antal krigsförbrtyare inför rätta, utan också vårt "försvarskrig" och hela den kroatiska nationen. Med andra ord håller man ingen personligt ansvarig. Vi är fortfarande fångna i kollektivistiska föreställningar. Men skuld måste tillskrivas individer och det är just det tribunalen gör.

Det här sammanfattar egentligen hela boken och Drakulic syfte med den. Hon vill synliggöra några av dem som står och stått inför rätta för krigsförbrytelser under krigen på Balkan. Hon skildrar både kända och okända, personer högt uppe och lågt nere i hierarkin. Exempelvis får läsaren i olika kapitel följa inblandade i massakerna i Srebrenica - officeren som menar han inget såg, soldaten som var del av arkebuseringplutonen och tillslut Ratko Mladic som beordrade det hela.

Drakulic ställer tillslut frågan: Är krigsförbrytarna människor eller monster? Hennes slutsats är att det hade varit lätt och skönt om de var monster, men den sanna och mycket mer skrämmande insikten är att de är människor. Visst finns det monster bland dem, personer med allvarliga psykiska störningar, men för de flesta handlade de om en lång process som resulterade i fruktansvärda handlingar. "Det som slutligen är av avgörande betydelse när det gäller krigsförbrytare och skälen till att vi ska bemöda oss om att undersöka dem närmare, kan sammanfattas i en enda fråga: vad skulle jag ha gjort om jag var i deras ställe? Den obehagliga sanningen är att det inte finns något givet svar.", avslutar Drakulic.

Slavenka Draculics styrka är tyvärr analys snarare än personporträtt. Jag skriver tyvärr eftersom boken som sagt består av ett antal personporträtt. Den lyfter när hon analyserar och sätter in personerna i större sammanhang, mellan detta haltar den betydligt. Jag köpte skriften främst för att läsa om Biljana Plavsic, den enda av de dömda som är kvinna. En av mina käpphästar är skrivande och tyckande kring kvinnor som begått brott och det faktum att vi har så svårt att komma ifrån särartstänkande kring att kvinnor per definition skulle vara godare än män. Drakulic balanserar på den här linjen men det stora tyvärret är att hon i skildringen av Plavsic samt i porträttet av Mira Markovic (Slobodan Milosevic fru) fokuserar mycket på detaljer som klädsel och kvinnlighet.

Men trots sina skönhetsfel är boken helt klart läsvärd. Det är ett viktigt ämne och Drakulic är en av de bästa skildrarna av klimatet som ledde fram till eländet på Balkan under 90-talet. Ni som är mer bekanta med alla de skildringar och den rapportering som spyddes ut vet hur exotiserande de är. Drakulic är mycket bra på att visa hur det inte var skeenden som kom från ingenstans eller att det på något sätt skulle handla om ett barbariskt och annorlunda Balkan. Hon beskriver istället ingående det hantverk som ligger bakom nationalismens återtåg och de mekanismer som blev ödesdigra. Förvisso gör hon det bättre i andra böcker, men Inte en fluga förnär är inget dåligt köp. Det avslutande kapitlet om livet i häktet för dem som väntar på rättegång och dom var verkligen förvånande och motiverar i sig de småslantar en pocketupplaga kostar!

Andra bloggar om: , , , ,

ISBN: 9789172637702, ISBN: 9172637706