06 september 2006

Vad hände med utrikespolitiken i valet? Här är den!

Insåg att krokodiljägarens död inte på något sätt riskerar att hamna i medieskugga, som jag befarade i en tidigare post. Lyfter därför någonting helt annat, som tyvärr har oddsen emot sig när det kommer till att få mediautrymme, nämligen folkpartiets utrikespolitiska utspel.

Jag hittade till folkpartiet via ett engagemang för Europapolitik och imponerades av den solidiaritet som genomsyrade utrikespolitiken. Det är när man blickar utanför landets gränser som den liberala politiken verkligen höjer sig över mängden. Ett parti, som förutom en klockren linje, även har två nästan övermänskligt duktiga, välformulerade och inspirerande politiker att skicka fram på området kan inte annat än regera. Jag tänker såklart på Cecilia Malmström i det utrikespolitiska- och Birgitta Ohlsson i biståndssammanhanget.

Vad vill då fp uppnå inom utrikespolitiken? Hela 35 punkter räknas upp (hur många har sossarna kommit med? När gjorde europaministern Ringholm ett utspel sist?). Jag gör speciellt vågen för:
* En tuffare miljöpolitik på EU-nivå genom att införa majoritetsbeslut (nu krävs enhällighet) när det kommer till att bestämma om miljöskatter
* Skrota EU:s jordbrukspolitik och avreglera jordbruksmarknaden - u-länderna måste få sälja i EU!
* Att tydligt koppla samman biståndet med krav på demokratiarbete och jämställdhetstänkande samt att en miljard av biståndet skall gå till miljöprojekt i mottagarländerna
* Att förtsätta arbeta för en humanare flyktingpolitik även på EU-nivå

Andra bloggar om: , , ,