25 juni 2006

Här är dina genusglasögon!

Det är lätt att vifta bort alla forskning kring genus som tendentiös och enbart en feministisk inlaga. Jag sliter mitt hår varje gång det görs! För då plöstligt blir det t.ex. OK för alla dessa individualister, som vägrar acceptera att "fri" inte fungerar innan hämmande strukturer kämpats ner, att dra alla över en kam. Att klumpa ihop folk som feminister och helt avfärda dem är uppenbarligen lätt för vissa. Bara för att några politiker kommer med provocerande lösningar är all genusforskning plötsligt trams. Så enkelt är det för vissa. Människor som låtsas vara belästa men baserar sin kritik av forskning på recensioner från dags- och (gud förbjude!) kvällspress.

Min poäng är att efter att ha tagit på genusglasögon blir det inte lika lätt. Feminism för mig handlar inte om att hitta offer utan om att vara medveten om att det finns strukturer som hämmar oss från att vara de individer vi vill vara. Jag vill erbjuda alla ett par helt outstanding genusglasögon: HÄR! Det är en webbsida som översätter andra webbsidor - på så sätt att verktyget byter ut kön: namn och pronomen. Fungerar bäst på engelska sidor, pröva t.ex. CNN eller någon annan nyhetssite. Eller bibeln som sidan länkar till!

1: In the beginning Goddess created the heaven and the earth.
2: And the earth was without form, and void; and darkness was upon the face of the deep. And the Spirit of Goddess moved upon the face of the waters.
3: And Goddess said, Let there be light: and there was light.
4: And Goddess saw the light, that it was good: and Goddess divided the light from the darkness.
5: And Goddess called the light Day, and the darkness she called Night. And the evening and the morning were the first day.


Andra bloggar om: