02 januari 2006

Män och brott

I dagens aftonbladet skriver JämO Claes Borgström att kriminalitet beror på kön, inte nationalitet. Detta såklart som en kommentar till den nu ökända rapporten från BRÅ. Borgström:
Men om myndighetens strävan är att hitta en förklaring till brottsligheten i Sverige, måste man fråga sig varför de inte utreder en betydligt mer avgörande faktor i sammanhanget, nämligen kön: 90 procent av alla brott begås av en man.
Faktorn kön slår ut alla andra variabler. Ålder, inkomst, utbildning, bostadsort, arbetslöshet - de har alla relativt marginell betydelse i sammanhanget. Kön kvarstår som den avgörande faktorn för att förklara människors brottslighet.
Äntligen!

För det första: Jag är feminist men även djurvän ;). När detta är sagt: Borgströms kommentar är precis vad som behövs när debatten börjar handla om kollektiv och deras benägenhet att göra vad som nu än är på tapeten för tillfället. För när vi snöar in oss på kollektiv är det en sådan kommentar som fungerar som väckarklocka. Den provocerar och får förhoppningsvis folk att börja fokusera först på strukturer och sedan individen.

Borgström funderar kring den manliga normen och dess begränsningar som kan vara förklaringen till att det är män som begår de allra flesta brotten. Jag anser att det är en av de viktigaste uppgifterna för liberala feminister idag, att göra det socialistiska F! inte vill, nämligen involvera män samt se att även killar drabbas av könsstereotyper och strukturer i samhället.

Andra bloggar om: ,