29 december 2006

Monstrous Regiment av Terry Pratchett

Japp, ännu en Pratchett har slunkit in i min bokhylla. Monstrous Regiment är speciell på så sätt att den hamnade där beroende på att den är med på den långa listan (2004) för The James Tiptree, Jr. Award. Priset går till science fiction eller fantasy som ökar eller undersöker förståelsen av genus. Från deras långa och korta listor - och vinnare såklart - har jag hämtat många finfina lästips.

Storyn är enkel: Borogravia är ett litet men agressivt land, omgivet av andra små och agressiva länder. Resultatet är en region där krig är vardag och behovet av soldater stort. Polly Perks bestämmer sig för att hitta sin bror som försvunnit på ett avlägset slagfält och tar värvning. Eftersom kvinnor inte är välkomna klär hon ut sig till man och äventyret börjar. I den luggslitna sista patrullen samsas vampyrer, troll och en Igor med ett antal unga män - ett antal som visar sig vara mindre än vid första ögonkastet.

Satiren är vass och rolig, men boken är faktiskt på sina håll förvånansvärt mörk. Pratchett skriver som alltid om "vår värld" skruvad ett antal varv och snuddar här vid ämnen som våld och övergrepp, teman jag inte förväntat mig.

Monstrous Regiment är en av de nyare i Diskvärlds-serien, men torde fungera bra fristående. Karaktärer från nattvakten spelar biroller, men figurerar såpass lite att det inte spelar någon roll om "karaktärer från nattvakten" är en fras som betyder något för dig eller inte.

Andra bloggar om: , , , ,

ISBN: 0060013168

17 december 2006

Matti Nykänen i högform!

Matti Nykänen i Norge



Här följer humor på hög nivå. Eller egentligen på så låg och tragisk nivå att jag älskar det. (Filmen börjar "på riktigt" efter 1 min 20 sek - håll ut!) Kan man finska skrattar man så man ramlar från stolen - eftersom poängen är att de översatta svaren inte helt överensstämmer med de avgivna... Här följer dock en kompletterande och förklarande översättning.

En uppenbart berusad Matti Nykänen intervjuas av norsk TV (antagligen i anslutning till presskonferens kring filmen Matti - om Nykänens liv). Som tolk fungerar otroligt söta Jasper Pääkkönen som spelar Matti i filmen. Ju längre intervjun fortgår desto mer blir Pääkkönen tvungen att censurera svaren. Personen journalisten frågar om, Mika Kojonkoski, är f.d. tränare i finländska backhoppningslandslaget, numera tränare för Norge - och en person Nykänen helt klart har något otalt med.

Fråga 1 - Vad tycker Matti om Kojonkoski?
Pääkkönen översätter korrekt åsikten - Kojonkoski tar ungdomarnas pengar.

Fråga 2: Hur då?
Även här översätter Pääkkönen korrekt, försöker även få med Mattis smått patriotiska slutkläm: Bättre att ni behåller [Kojonkoski] så börjar det gå dåligt för er.

Fråga 3: Om inte Kojonkoski betytt något för norsk backhoppnings förbättring?
Här översätter Pääkkönen med Kojonkoski har aldrig vunnit något. Punkt. Matti satte dock inte punkt utan fortsatte: Han har inte gjort något annat, perkele, än slickat röv och alla andra har förlorat sina pengar.

Den avslutande frågan/konstaterandet att Kojonkoskis roll ju inte varit att vinna utan träna andra resluterar i att Nykänen menar att Kojonkoski använder sig av hans metoder, Matti har lärt honom allt - ungefär så långt översätter Pääkkönen. Men de avslutande orden Nykänen lämnar intervjun med är de underbara:

Mika Kojonkoski tar bara era pengar, tro mig... alltså han är ett rövhål! [Nykänen går]

Andra bloggar om: , , ,

07 december 2006

Vad är det med Skåne egentligen?

Efter att ha läst detta är jag såklart nyfiken på kvällens Insider. Det jag undrar över är vad är dealen med Skåne? När Aftonbladet i artikeln listar de fem värsta grannbråken är fyra av dem i Skåne. Två ute på Österlen och två i Bunkeflostrand.

Min teori är att det beror på att skåningar inte förstår varandra. Jag menar, vem förstår skånska? Som supernanny brukar säga: Use your words! När orden är på skånska är det helt klar problematiskt...

Här finns en ordlista med skånska ord. I rest my case.

Andra bloggar om: , , ,

02 december 2006

Som Tjuvlyssnat, men i första hand

Stadgade sambos ägnar såklart lördagseftermiddag åt att kolla på möbler. Ordväxling på Svenska Hem (här skulle varit en länk om sidan inte legat nere):

Gollum: De där hyllorna därborta med handdukar på har ingen lapp med mer information, vad är det för serie och vad kostar de?
Expedit: Eh, vi säljer dem inte... de är från IKEA.

Det är inte varje dag man får uppleva ett Tjuvlyssnat-ögonblick!

Andra bloggar om: , , ,